Široký sortiment potahových látek pro čalouníky amatéry i profesionály

Auto potahy a čalounění

Jsou to speciální materiály podlepené vrstvou molitanu, zpravidla o síle 5 mm. V současné době se využívají pro výrobu autosedaček osobních a nákladních vozů, autobusů, trolejbusů, tramvají a vozů pražského metra. Jedná se o tkaniny vysoce odolné vůči otěru, které se snadno udržují. Základ autopotahů tvoří polyesterová vlákna. Doporučeno je pouze šamponování suchým způsobem a běžné chemické čištění, pouze je třeba dbát na zákaz bělení, zákaz čistidel na bázi chlóru a tepelného napařování nebo žehlení.

vzorek

Čalounění na zahradní nábytek

Většinou se jedná o typickou lehátkovou látku, která se využívá na výměny poškozených lehátek a campingových židlí. Nebo jsou to speciální nepromokavé tkaniny pro pergoly a zahradní houpačky. Tkaniny mohou být jednobarevné nebo laděné do pruhovaného vzoru.

Pletené potahy

Jsou to kategorie materiálů s mimořádnou šíří 2,8 metru, která nachází uplatnění u čalounění domácího nábytku typu sedacích souprav. Slouží i pro výrobu termoizolačních závěsů a přehozů. Pletenina bývá vzorována v pikovém karetním symbolu a v barevných odstínech laděných do béžové, tmavě červené a neutrální šedé. Pleteniny mívají gramáž zhruba 625 g/m a jde o kombinaci bavlny a polyesteru.

Nábytkové polstrování

Pro odnímatelné nábytkové polstrování a čalounění křesel a postelí výrobci pamatují s tkaninami extra odolnými a snadno udržovatelnými. Lze je prát v pračce, chemicky čistit, využívat vysokotlaký parní čistič. Jsou barevně stálé a většinou jde o pestrobarevné vzory v pastelových barvách. Nejoblíbenější je mikroplyš v gramáži 265 g/m a s hodnotou Martindale (opotřebení otěrem) 32 000.

kůže

Retro vzory

Retro styl vešel do módy před několika lety a projevuje se i ve zvýšení zájmu o čalouněné materiály pro renovaci stávajícího nábytku, nebo pro výrobu retro sedacích souprav, postelí, křesel a židlí. Zpravidla jde o tkaniny se světlým podkladem a různým vzorováním kostiček, koleček, mandal, vlnek, kroužků, patchworku atd. Nižší gramáž 380 g/m a nižší hodnota Martindale 15 000 je předurčuje výhradně pro domácí využití.